Waarom frituurolie filteren belangrijk is!

Waar regelmatig wordt gefrituurd, moet de olie ook regelmatig worden vervangen, want deze vervuilt. Zodra een product in de friteuse wordt gelegd, begint feitelijk het proces van vervuilen al en daarmee de afname van de kwaliteit van de olie. Bij het frituren komen kruim en gruis (sediment) vrij, die vervolgens door de olie gaan zweven, voortdurend verbranden en er uiteindelijk voor zorgen dat de olie donkerder gaat kleuren, gaat geuren en uiteindelijk een wat ranzige smaak teweeg brengt.

Door de olie dagelijks te filteren wordt het sediment uit de olie verwijderd, waardoor de olie schoon blijft, niet gaat geuren en beleven de consumenten een constantere smaak kwaliteit.

Tijdens het vervuilen van de olie ontstaan er tevens vrije vetzuren in de olie. Doordat deze een lagere viscositeit hebben dan de olie kunnen deze met alleen filteren niet worden verwijderd. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van filterpoeder, een geheel onschuldig hulpmiddel dat de vrije vetzuren neutraliseert en clustert, waarna deze deze wél kunnen worden gefilterd. Ook het filterpoeder wordt uiteindelijk volledig uit de olie gefilterd.

Het hele proces van filteren duurt niet langer dan ongeveer 15 minuten. De olie is dan schoon, geurloos en dus weer geheel fris voor weer een nieuwe dag.

Een constantere smaak kwaliteit is goed voor het imago en onbetaalbaar voor de klant, maar dat is niet het enige voordeel dat met filteren wordt behaald. Doordat men langer met de olie doet, wordt het milieu minder belast én kan er aanzienlijk worden bespaard op de kosten van frituurolie. Voor een gemiddelde frituur kan dit al snel oplopen tot in de duizenden euro’s per jaar.

Wilt u weten hoe u kunt besparen op de kosten van uw frituurolie, hoe u de kwaliteit van uw producten naar een constanter niveau brengt? Wilt u een totaalplaatje van kosten en baten? Bel voor een vrijblijvende afspraak.